Des dels primers dies de vida del nadó l’osteopatia pediàtrica juga un paper important, ja que aporta un punt de vista mèdic diferent dels diversos problemes que pot patir el petit. Durant l’embaràs per una mala posició fetal o en el mateix part( un procés fisiològic però dur pel bebè, on es produeixen diferents tensions-pressions sobretot a nivell cranial) poden aparèixer alteracions o lesions que alteren el benestar del nadó.
A mesura que passen els dies després del part, el crani va recuperant la seva forma i els teixits es van relaxant, però de vegades aquest procés no es pot veure completat per diversos factors, com ara parts instrumentalitzats, doble volta de cordó, pelvis menor estreta, …
Durant els primers mesos de vida, el nadó es pot mostrar intranquil i estressat, ja que segurament està sotmès a molta pressió cranial, es queixen i mouen constantment perquè no troben benestar. Poden adoptar postures asimètriques com a adaptació a la recerca d’una solució a les tensions sofertes.
També poden presentar dificultat per a la succió, donat pel desordre de les tensions membranoses intracranials que li dificulten la bona mobilitat i capacitat de succionar.
Sovint trobem irritació dels parells cranials (conjunt de nervis que parteixen de la base del crani i es distribueixen al llarg del cap, coll, tòrax i abdomen), responsables del bon funcionament de diferents àrees de l’organisme com ara el sistema gastrointestinal (còlics), control de la musculatura cervical (torticolis), … moltes vegades es poden sentir comprimits, el nadó es sol llançar cap enrere com a resposta al malestar. Depenent del nervi afectat influeix d’una manera o altra al nadó (tenim un total de 12 Parells cranials).
Altres vegades hi ha problemes associats a la immaduresa del seu organisme, com el refluxe, còlics i altres alteracions intestinals, immaduresa del sistema respiratori….
Indicacions: Torticoli congènita, problemes de succió, còlics, refluxe gastroesofàgic,problemes de deglució, restrenyiment, plagiocefàlia, trastorns del son, irritabilitat, bronquiolitis, asma, otitis, migranya i cefalees, hiperactivitat i malestar corporal…
El principal objectiu de l’osteopatia pediàtrica és valorar i tornar la mobilitat global a l’organisme d’una manera equilibrada, ja sigui a nivell cranial, visceral o estructural.
L’osteòpata valora les tensions del crani-cos retornant un equilibri i simetria a través de les seves mans mitjançant tècniques suaus, alleujant la simptomatologia originada per l’afectació de certs teixits i estructures.
Comentaris recents